zondag, april 14

Werkplek inrichten? Zo doe je dat!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Een van de belangrijkste factoren van een productieve en gezonde werkomgeving is de inrichting van de werkplek. Werkplekken inrichten is niet zomaar een kwestie van tafels en stoelen neerzetten. Het gaat erom dat je een balans vindt tussen functionaliteit, comfort en esthetiek. In dit artikel bespreken we drie essentiële aspecten van werkplekken inrichten: zorgen voor ergonomie, plaatsen van vergaderruimtes en stilteruimtes, en het creëren van een gezellige sfeer.

Zorg voor ergonomie

Het belang van ergonomie op de werkplek kan niet genoeg benadrukt worden. Een ergonomisch ontworpen werkplek bevordert de productiviteit, vermindert de kans op lichamelijke klachten en zorgt voor een comfortabele werkomgeving. Investeer in meubilair dat aangepast kan worden aan de specifieke behoeften van elke werknemer. Dit betekent dat stoelen en tafels in hoogte verstelbaar moeten zijn, zodat werknemers hun werkplek naar wens kunnen instellen. Zorg er daarnaast voor dat de bovenkant van de monitor op ooghoogte staat. Dit voorkomt dat werknemers hun nek buigen of strekken, wat kan leiden tot nek- en schouderklachten. Hetzelfde geldt voor toetsenborden en muizen. De armen moeten een hoek van ongeveer 90 graden vormen wanneer ze op het toetsenbord typen of de muis gebruiken. Tot slot is ook goed licht erg belangrijk. Vermijd verblinding en schaduwen. Maak gebruik van natuurlijk licht waar mogelijk, en kies anders voor LED-verlichting met een zachte tint.

Plaats vergaderruimtes en stilteruimtes

In een tijd waar open kantoorconcepten populair zijn, is het essentieel om ruimtes te hebben waar teams kunnen samenkomen zonder anderen te storen, en waar individuen zich kunnen concentreren zonder afleiding. Hier komen de vergaderruimtes en stilteruimtes van pas.

Vergaderruimtes: Deze moeten groot genoeg zijn om teams te huisvesten en moeten zijn uitgerust met de nodige technologie voor presentaties en videoconferenties. Het is ook belangrijk om rekening te houden met akoestiek, zodat geluiden van buitenaf het gesprek niet verstoren.

Stilteruimtes: Voor die momenten dat werknemers echt diep in hun werk moeten duiken zonder afleiding, zijn stilteruimtes ideaal. Hier kunnen pods of akoestische ruimte uitstekend voor worden gebruikt. Deze ‘pods’ of kamers zijn specifiek ontworpen om geluid van buitenaf te minimaliseren, waardoor werknemers zich volledig op hun taken kunnen concentreren.

Maak het gezellig

Tot slot is het ook erg belangrijk om het gezellig te maken. Het gaat niet alleen om functionaliteit; de esthetiek van een werkplek speelt ook een grote rol in hoe werknemers zich voelen en hoe productief ze zijn. Investeer dan ook in een aantal accessoires, zoals planten. Groen op kantoor kan de luchtkwaliteit verbeteren, het stressniveau verlagen en de productiviteit verhogen. Overweeg om een paar planten toe te voegen aan de werkruimte.

Geef werknemers daarnaast de vrijheid om hun werkplek te personaliseren. Foto’s, kunstwerken of zelfs kleurrijke accessoires kunnen een groot verschil maken in hoe een werknemer zich voelt op zijn werkplek.

Je zult zien dat in een goed en efficiënt ingericht kantoor iedereen een stuk beter kan werken. Dit zal uiteindelijk zeker ook een positief effect hebben op de werkhouding en daarmee de resultaten van het hele bedrijf. Zeker de moeite waard dus!

Share.

About Author

Leave A Reply