vrijdag, juni 21

Tips voor het onderhouden van je septic tank

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Een septic tank (ook wel bekend als septische put) is een zuiveringssysteem voor afvalwater. Meestal is zo’n systeem onder je huis te vinden als er geen goede riolering voorhanden is, bijvoorbeeld op een boerderij. Al het afvalwater dat je weggooit of doorspoelt, wordt in dat geval in je septic tank verzameld. Het vuil in het water zakt langzaam naar de bodem en wordt afgebroken. Het schone water stroomt daarna weg naar een rivier of beek in de buurt. Bij Michel Doorn – een ontstoppingsbedrijf in Noord-Holland – werken bekwame medewerkers die veel weten over het onderhoud van septische putten. Je kunt bij hen terecht om je septic tank te laten legen. Maar hoe weet je eigenlijk of dat ook daadwerkelijk nodig is? In dit artikel lees je daar meer over.

Hoe weet je of je huis op een septic tank is aangesloten?

Septic tanks worden meestal gebruikt onder woningen of gebouwen die niet zijn aangesloten op het openbare riool. Omdat Nederland een dichtbevolkt land is, komt deze situatie niet zo vaak voor. Als je een septische tank gebruikt, woon je waarschijnlijk op een boerderij of leef je “off grid”, bijvoorbeeld in een tiny house. Je hoeft je niet af te vragen of er onder je huis een septic tank zit. Gebruik je er één, dan weet je dat.

Wat gebeurt er met je afvalwater?

Wanneer je woning niet is aangesloten op het riool, komt het water dat je gebruikt om bijvoorbeeld af te wassen of om je toilet mee door te spoelen in je septic tank terecht. De onzuiverheden in het afvalwater (zoals ontlasting en toiletpapier) zinken naar de bodem van de put terwijl het overgebleven water via een sloot of beek wegstroomt. In sommige gevallen kan het voorkomen dat je zowel gebruik maakt van de gemeentelijke riolering als een septische put. In dat geval is de riolering waarschijnlijk pas aangelegd nadat de woning al was gebouwd.

Wanneer moet je je septic tank laten legen?

Raakt je septic tank vol? Dan kan het zijn dat je afvalwater niet goed meer wegspoelt en dat er een nare geur in je huis hangt. Dat komt doordat alle afvalstoffen zich ophopen in de septic tank. Hoewel een deel van deze stoffen door een anaeroob proces (dat is een zuurstofloos proces) wordt afgebroken, gaat dit niet snel genoeg. Als je merkt dat je septic tank vol raakt, kan een specialist zoals Michel Doorn deze voor je legen. Het is daarnaast belangrijk om je septic tank regelmatig te onderhouden. De ontstoppingsdienst van Michel Doorn controleert tijdens het legen of je septic tank nog goed werkt. Als er een probleem is, lossen zij dit snel voor je op. Maak daarom snel een afspraak met de ontstoppers van Michel Doorn!

Share.

About Author

Leave A Reply