woensdag, juni 29

Duurzame bouw

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Eco, circulair, duurzaam, energie-neutraal, allemaal termen die rondgaan in de bouw en nu ook de vakantiewoningbouw hebben bereikt. Want als we duurzame huizen bouwen om in te wonen kunnen we ook duurzame vakantiewoningen bouwen. En een paar slimme ondernemers, die zichzelf omdenkers noemen, doen dat dan ook met succes: Unbrick.

Duurzame vakantiewoning

Unbrick bouwt pre-fab energie-neutrale vakantiehuizen in de eigen fabriek. Deze luxe circulaire vakantiewoningen rollen zo’n beetje plu & play het terrein af. Hierbij zijn niet alleen de gebruikte materialen duurzaam – tot aan het interieur aan toe – maar ook bij het productieproces, doorlooptijden, verpakkingsmaterialen en het plaatsen van slimme techniek, is het duurzaamheid first. Dit maakt een vakantiewoning van Unbrick niet alleen een plaatje om te zien, maar ook een toonbeeld van hoe het ook kan als het om duurzame (vakantie)woningbouw gaat.

Duurzame materialen

Unbrick heeft zich gespecialiseerd in het maken van de juiste duurzame keuzes. Een voorbeeld is de houtsoort die wordt gebruikt: Cross Laminated Timber (CLT). Dit is een duurzame houtsoort die niet alleen lichtgewicht is en dus makkelijker en duurzamer te vervoeren, maar ook herbruikbaar en remontabel. En dat zijn nou juist precies die duurzaamheidsaspecten waar niet vaak aan gedacht wordt. Wat nu duurzaam is, is dat niet per se over 10 of meer jaren. Bij de gemakkelijke herbruikbaarheid van CLT is een Unbrick-vakantiehuis circulair op de lange termijn.

Energie neutraal bouwen

Een bijkomend voordeel van het supersterke CLT is dat het zorgt voor een prettig binnenklimaat. Dit in combinatie met de slimme thermostaat, optimale isolatie en de geïntegreerde zonnepanelen, levert een Unbrick 4x meer energie op dan deze verbruikt. En dat is fijn, zeker in deze tijd van hoge energiekosten.

Duurzame productie

Een paar leuke weetjes nog: er zijn ongeveer 22 volwassen bomen nodig om deze duurzame vakantiewoning te bouwen en voor elke boom die Unbrick gebruikt, planten ze er 3 terug. Daarmee duurt het maar 279 seconden voordat een Unbrick terug groeit in de duurzame bossen van Duitsland waar de CLT vandaan komt. Door het optimaliseren van het productieproces met software die tot op micro-niveau de productie begeleid, onder andere met VR technologie verduurzaamt Unbrick ook op een andere manier: communicatie en vooral miscommunicatie vermindert en foutmarges worden geminimaliseerd. Unbrick houdt ook rekening met dit aspect van duurzaam en modulair bouwen en dat zie je zeker niet overal in dit segment.

Share.

About Author

Leave A Reply