zondag, februari 25

Help, de zomers worden warmer!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ons ooit zo koude kikkerlandje is niet meer zo koud. Al jaren zien we de gevolgen in Nederland van klimaatverandering. Steeds langere periodes van droogte wisselen zich af met extreme neerslag. Ook blijkt uit onderzoek dat er steeds vaker extreme hitte is in ons land: het aantal hittegolven is schrikbarend gestegen. In totaal steeg de gemiddelde temperatuur in Nederland met ongeveer een halve graad de afgelopen decennia en ook het aantal zonuren steeg.

Help!

Lange, hete en droge zomers, het is iets waar sommigen enkel van kunnen dromen. Anderen echter vinden het lastiger om zichzelf daarop voor te bereiden. Hier hebben we een viertal tips om het leven onder de zon dragelijker te maken. De volgende keer als een hittegolf toeslaat, ben jij er klaar voor.

Tip 1: Begin met zonne-energie

Wist je dat zonne-energie dé manier is om te profiteren van het veranderende klimaat? Het aantal zonuren in Nederland is de afgelopen tien jaar met maar liefst 8 procent gestegen: dat is bijna twee weken meer zon. Bovendien is het een kleine druppel op de gloeiende plaat om het probleem van klimaatverandering op te lossen: het is een schone vorm van energie.

Tip 2: Sluit een airco aan

Als je eenmaal zonnepanelen op je dak hebt liggen is de volgende stap zo gemaakt: het aansluiten van een airconditioner. Je kunt deze natuurlijk het beste nu al – in de winter – aanschaffen, als ze goedkoop zijn. Met een airco zorg je ervoor dat jouw woon- en slaapkamer, maar ook keuken altijd koeler zijn dan buiten. Maak wel regelmatig het filter schoon, zodat je geen verkoudheid oploopt.

Tip 3: Laat geen zon in je huis

Een van de grootste ergernissen van warm weer is de zon die recht je woon- of slaapkamer in schijnt. Met het juiste zonnescherm en zonwering zorg je ervoor dat de zon je niet meer wakker schijnt en je huiskamer niet opwarmt. Bovendien kun je zo’n scherm hangen boven je terras buiten en lekker in de koele schaduw lunchen of dineren met de hele familie. Niemand zal last hebben van de zon met de juiste zonwering.

Tip 4: Poot planten hittebestendig

Heb jij een mooie tuin? Het nadeel van een lange zomer met veel droogte is dat jij je steevast verplicht voelt de tuin te besproeien. Boompjes, planten en struiken kunnen slecht tegen de hitte of droogte. Om dus minder lang bezig te zijn met je tuin, is het handig om hitte- en droogte bestendige bloem- en plantensoorten neer te zetten. Denk aan zonnebloemen, maar ook lavendel of gerbera’s. Een boom met veel blad kan ook zorgen voor heerlijke schaduw: een boom heeft eigenlijk nooit water nodig want de wortels zuigen grondwater diep in de grond op. 

Om af te ronden

Voor de aanvang van de zomer je huis klaarmaken voor de hitte is natuurlijk erg belangrijk. Volgens sommige wetenschappers zal de droogte, de hitte en de zon alleen maar langer gaan duren de komende decennia. Maar met de bovenstaande tips komt het helemaal goed met jou en ben je klaar voor de hitte. 

Share.

About Author

Leave A Reply