donderdag, november 30

Waarvoor gebruik je een afstandsmeter

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Als je afstanden moet opmeten dan denk je misschien gelijk aan een opmeetlint. Zoals je misschien wel weet zijn deze niet erg nauwkeurig en gevoelig voor fouten. Gelukkig is daar tegenwoordig een oplossing voor. Je kan tegenwoordig gebruik maken van een laser meter. Een afstandsmeter laser van Astek gebruik je om afstanden makkelijk, snel en nauwkeurig op te meten. Je richt met een afstandsmeter laser van afstandmetershop.nl gewoon op het oppervlakte dat je wilt opmeten en drukt de knop in. Je kan gelijk de exacte afstand tot het te meten object aflezen. Het grote voordeel is dat je ook moeilijke openingen of toegankelijke stukken kan opmeten zonder dat je hier extra gereedschappen voor nodig hebt. Wat denk je van een hoog plafond, achter sloten, in een kamer met meubels of achter andere obstakels. Bij een meer geavanceerde laserafstandsmeter kan je zelfs driehoeksmetingen uitvoeren. Hierdoor kan je de hoogte van een boom of een muur vaststellen, zelfs wanneer je dit niet direct kan opmeten.

De verschillende afstandsmeter

Er zijn ultrasone afstandsmeters en laserafstandsmeter te koop. Een ultrasone afstandsmeter werkt met hoge frequentie geluidspulsen. De afstand wordt berekend tussen het tijdsverschil van de emissie van de puls en de ontvangst van de signaalreflectie. Het voordeel van ultrasone afstandsmeter is dat ze goedkoper zijn en ze zijn nauwkeurig genoeg voor binnen je woning. Ook zijn ze geschikt voor brede en vlakke oppervlakken. De nadelen zijn dat ze een beperkt bereik en precisie hebben, waardoor ze niet geschikt zijn voor buiten je woning. Kleine objecten kunnen moeilijk worden opgemeten. Ze zijn gevoelig voor schuine objecten, temperatuurwisselingen en wind. Als er geluiddichte oppervlakken zijn dan verzwakt het bereik of worden de metingen verstoord. Laserafstandsmeters werken met een smal gefocuste, gemoduleerde en zichtbare laserstraal om het doel te meten. De voordelen zijn dat ze tegenwoordig voor doe het zelvers betaalbaar zijn. Ze hebben een bereik tot 200 m met een nauwkeurigheid van plus minus 1 mm. Laserafstandsmeters werken ondanks de effecten van temperatuur en wind en je kan er ook kleine objecten nauwkeurig mee opmeten. De nadelen zijn dat ze niet goed werken op reflecterende oppervlakken. Buitenshuis kunnen regen, mist, direct zonlicht en sneeuwval het bereik van de afstandsmeter verminderen.

Waar let je op bij de aankoop van een afstandsmeter

Op het maximale meetbereik na zijn er andere zaken waar je rekening mee moet houden. Gebruik je de meter alleen binnen of ook buiten? Het maximale meetbereik wordt berekend in een ideale ruimte voor gebruik, hier zal dus geen reflectie of direct zonlicht bij zijn meegenomen. Vaak is het slim om een praktische versterker extra aan te schaffen. Zo weet je zeker dat het meetbereik ook daadwerkelijk behaald wordt, ondanks omstandigheden die niet ideaal voor de meting zijn.

 

Share.

About Author

Leave A Reply