woensdag, juni 29

Tips voor het onderhouden van jouw raamdecoratie

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

We willen allemaal het liefst zo lang mogelijk van onze raamdecoratie genieten. Of er nu nieuwe of al wat oudere gordijnen of jaloezieën voor het raam hangen. Maar hoe maak je zelf je raamdecoratie schoon zonder ze te verkleuren of te beschadigen? In deze blog geven wij jou tips voor het onderhouden van jouw raamdecoratie!Tips voor het onderhouden van jouw raamdecoratie

Jaloezieën

Jaloezieën kunnen veel stof en vuil vasthouden en daarom is het belangrijk om een paar keer per jaar je jaloezieën een poetsbeurt te geven. Doe dit als volgt:

 1. Sluit de jaloezieën en stof de lamellen af met een microvezeldoek of met een plumeau. Kun je niet goed bij bepaalde hoekjes? Gebruik een tandenborstel om lastige plekjes schoon te maken.
 2. Ook is het mogelijk om lamellen af te nemen met een lichtvochtige doek. Gebruik geen wasmiddelen, aangezien dit de jaloezieën kan beschadigen.
 3. Wil je de jaloezieën nog grondiger poetsen? Spoel de lamellen met lauw water af en droog ze voorzichtig met een schone doek. Maar pas op! Houten jaloezieën kunnen niet tegen veel vocht, dus wees voorzichtig, gebruik niet teveel water en droog ze na de tijd goed af met een droge en zachte doek! Of gebruik alleen een lichtvochtige doek om ze te reinigen.
 4. Hang tenslotte de jaloezieën goed uit, zodat ze kunnen drogen.

Wat erg belangrijk is, is dat houten, aluminium en pvc jaloezieën allemaal verschillende eigenschappen kennen waarmee je rekening moet houden bij het schoonmaken van je raamdecoratie. Zo zijn pvc jaloezieën vochtbestendig, waardoor je zonder zorgen je jaloezieën met water kunt schoonmaken, terwijl je bij houten jaloezieën voorzichtig moet zijn met vocht.

Plisségordijnen

Plisségordijnen zijn duurzaam en gaan voor een lange tijd mee. Wel is het belangrijk om je plisségordijnen goed te onderhouden en schoon te maken. Dit kan op verschillende manieren, afhankelijk van het materiaal waarvan jou plisségordijn is gemaakt.

 1. Het meeste vuil en stof op plisségordijnen kan gemakkelijk worden verwijderd met een plumeau of stofdoek.
 2. Zitten er vlekken in het plisségordijn, dan kun je in sommige gevallen de gordijnen met een vochtige doek afnemen door zacht met de doek op het plisségordijnen te deppen.

Deze schoonmaakmethode is niet geschikt voor alle plisségordijnen, dus let op!

 1. Helpt het deppen met een vochtige doek niet? Overweeg dan om je plisségordijnen met de hand te wassen. Leg het plisségordijn in een bad van lauw water en niet-synthetisch wasmiddel en laat maximaal 2 uur liggen. Spoel daarna voorzichtig af met lauw water, zodat alle zeepresten verdwijnen. Laat tenslotte de stof goed drogen en let op dat de vouwen intact blijven. Deze schoonmaakmethode is niet geschikt voor alle plisségordijnen, dus let op! 

Elk plisségordijn is uniek en kan uit verschillende materialen bestaan welke op verschillende manieren gereinigd kunnen worden. Twijfel je over welke schoonmaakmethode geschikt is voor jouw plisségordijn? Raadpleeg dan altijd de klantenservice van de winkel waarbij je de raamdecoratie hebt aangeschaft.

plisse gordijnen

Gordijnen

Ook gordijnen kunnen op zijn tijd een schoonmaakbeurt gebruiken. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je raamdecoratie beschadigd raakt. Volg daarom dit stappenplan bij het schoonmaken van je gordijnen:

 1. Gordijnen vangen veel stof op en moeten dus eerst uitgeklopt worden voordat ze gewassen worden. Doe dit buiten, zodat de stof zich niet in je huis verspreidt.
 2. Wil je de gordijnen wassen? Wees dan erg voorzichtig en raadpleeg altijd eerst de wasvoorschriften! Zijn de gordijnen geschikt om uit te wassen, dan kun je ze het beste in een kussensloop of dekbedovertrek wassen om ze te beschermen in de wasmachine. Raadpleeg de wasvoorschriften om te weten te komen op welke temperatuur je de gordijnen kunt wassen. Verwijder de haakjes van de gordijnen, zet de wasmachine op een lage centrifugestand en gebruik relatief weinig wasmiddel. Gebruik geen wasverzachter!

Was je gordijnen één voor één voor een optimaal resultaat.

 1. Laat na het wassen je gordijnen goed drogen. Sla ze voorzichtig uit en hang ze vervolgens nat weer op. Zet ramen en deuren open, zodat de gordijnen zo snel mogelijk drogen. Doordat je de gordijnen direct ophangt, zullen ze minder snel kreukelen, waardoor je ze niet hoeft te strijken.

Rolgordijnen en duo-rolgordijnen

Maak regelmatig je (duo)rolgordijnen schoon, zodat je zo lang mogelijk ervan kunt genieten. Voor veel (duo)rolgordijnen gelden de volgende stappen, maar let op! Ieder (duo)rolgordijn heeft zijn eigen onderhoudsvoorschriften.

 1. Rol je (duo)rolgordijn volledig naar beneden en verwijder stof doormiddel van een licht vochtige doek.
 2. Zijn je (duo)rolgordijn na het afstoffen nog steeds niet helemaal schoon? Maak ze dan schoon met een sopje. Gebruik een sopje van lauw water en een zachte doek of spons om vlekken stuk voor stuk te behandelen en spoel ze daarna voorzichtig af. Wrijf niet te lang op één plek om beschadigingen te  Rolgordijnen moeten niet te zwaar en te nat worden, dus was ze nooit volledig uit! Maak de stof na de tijd goed droog en laat het niet langer dan 2 uur nat zijn.
 3. Droog je (duo)rolgordijn met een schone doek af en hang hem vervolgens helemaal uitgerold op, zodat hij kan drogen aan de lucht. Rol hem pas weer op zodra hij goed droog is.

Wil je meer weten over het schoonmaken van (duo)rolgordijnen? Je vindt meer schoonmaak informatie over (duo)rolgordijnen en andere raamdecoratie op de website van ilumio raamdecoratie.

Raadpleeg bij twijfel over de juiste manier van schoonmaken van jouw raamdecoratie altijd de klantenservice, om beschadigingen te voorkomen.

Share.

About Author

Leave A Reply