zaterdag, mei 28

Waarom een ventilator in de badkamer niet mag ontbreken

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

We weten allemaal hoe belangrijk het is om onze woning goed te ventileren. Wanneer we dit niet doen lopen we het risico dat de lucht in huis vervuild raakt. Met alle gevolgen voor de gezondheid van dien. Om dit te voorkomen is het belangrijk om speciale ventilatiesystemen te gebruiken of op zijn minst met enige regelmaat de ramen tegen elkaar open te zetten. Er zijn echter ook ruimtes in huis waar ventileren nóg een tikkeltje belangrijker is. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de badkamer. Maar waarom is het juist zo belangrijk om een badkamer ventilator te gebruiken? En voor welke kies je dan? Dat lees je in dit artikel.

Waarom een badkamerventilator kiezen?

De badkamer is hoogstwaarschijnlijk de vochtigste ruimte in huis. Bij het douchen of badderen komt er enorm veel waterdamp vrij. Ook is er sprake van veel condens omdat de douche warmer is dan de rest van de ruimte. Dit alles zorgt ervoor dat er na iedere douchebeurt enorm veel vocht in de ruimte aanwezig is. Wanneer dit niet op de juiste manier geventileerd wordt, kan dit leiden tot nare geurtjes en zelfs het ontstaan van schimmel. En zoals we allemaal weten hebben schimmels een grote invloed op de gezondheid van de mens.

De meeste mensen denken dat slechts een raam openzetten voldoende is om de waterdampen te filteren. Dit is echter niet juist. Doordat de lucht buitenshuis doorgaans koeler is, wordt het heel lastig om het vocht op te nemen. Hierdoor blijft het in de badkamer circuleren. Met alle gevolgen van dien.

Een badkamerventilator is noodzakelijk om de lucht in de badkamer gezond te houden. Deze voert de vochtige lucht direct weg, waardoor dit geen kans heeft om schimmels of nare luchtjes te veroorzaken. Toch is niet iedere badkamerventilator even effectief in zijn werk. Het kiezen van de juiste ventilator is van essentieel belang om de functie ervan te waarborgen. Maar voor welke kies je dan?

Badkamer ventilator

Voor welke capaciteit kies je?

Bij het kopen van een badkamerventilator is het met name van belang om op de capaciteit te letten. Dit vertelt je in hoe goed het systeem de lucht kan afvoeren. Voor een badkamer of doucheruimte wordt een systeem aangeraden die 8 tot 12 keer de lucht kan afvoeren per uur. Hoeveel lucht dat is, hangt af van de grootte van de badkamer.

Daarnaast is het belangrijk om te bedenken waar je de ventilator precies voor gaat gebruiken. Zo zijn er mensen die enkel een ventilator aanschaffen om nare luchtjes bij het toilet te voorkomen. In dat geval volstaat een ventilator met een minder hoge capaciteit die voorzien is van een nalooptimer. De nalooptimer zorgt ervoor dat de ventilator nog even blijft draaien zodra je de kamer hebt verlopen. Zo ben je ervan verzekerd dat de nare luchtjes bij een volgend bezoek als sneeuw voor de zon verdwenen zijn.

Het aanbod van badkamerventilators is ontzettend divers. Daarom kunnen we het ons goed voorstellen dat je simpelweg overweldigd raakt. Schroom je dan ook zeker niet om advies te vragen bij een speciaalzaak. Zij kunnen op basis van jouw persoonlijke wensen en de grootte van de badkamer de juiste ventilator aanbevelen.

 

Share.

About Author

Leave A Reply