maandag, mei 27

Tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Wil je graag een groene tuin maar heb je geen groene vingers om deze te onderhouden? Kijk dan eens naar de vele opties om te kiezen voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Door onderstaande tips toe te passen geniet je het hele jaar van een groene tuin, zonder dat je echt groene vingers hoeft te hebben. Je hoeft dus weinig tot geen onderhoud uit te voeren.

Kies voor ‘groenblijvers’

In een onderhoudsvriendelijke of onderhoudsvrije tuin die het hele jaar groen blijft mogen de zogenaamde ‘groenblijvers’ natuurlijk niet ontbreken. Deze groenblijvers zijn planten die ook tijdens de herfst en de winter groen blijven. Ze verliezen geen bladeren en behouden alle seizoenen hun groene kleur. Voorbeelden zijn typische planten, zoals de klimop of een haag, maar ook de meer exotische Chinese waaierpalm brengt veel groen in de tuin. Ook naaldbomen blijven in winter groen en er zijn zelfs naaldbomen die in de winter geen naalden verliezen. Ideaal want je hoeft dus ook geen naalden op te ruimen. Een echte must have dus in een groene en onderhoudsvriendelijke tuin.

Kies voor een groene schutting

De meest ultieme onderhoudsvrije tuin bestaat natuurlijk alleen uit stenen. Maar wil je toch liever wat groen? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van een groene schutting. In een groene schutting kan je al je creativiteit kwijt bij het vullen ervan. Denk bijvoorbeeld aan een klein tuintje gevuld met kruiden, plantjes voor insecten, of mooie voorjaarsbolletjes. Dit vergt weinig onderhoud maar je haalt wel direct groen in de tuin. Het kost je een eenmalige investering in wat tijd, maar dan heb je ook echt wat. Veel groen en plezier gegarandeerd!

Gebruik een elastisch voegmiddel

Onkruid weghalen tussen voegen is vaak een vervelend en tijdrovend karweitje. Het vervelende is dat je bezig blijft omdat vaste voegen vaak delen bevatten waar onkruid eenvoudig in kan kiemen en groeien. Een tip om dit te voorkomen is door te voegen met elastisch voegsel. Door elastisch voegmiddel te gebruiken hebben onkruiden en andere zaden geen kans meer. Het elastisch voegmiddel ziet er ook nog eens netter uit, kan tegen weer en wind en is ook bestand tegen vorst en strooizout. Onderhoudsvriendelijker kan bijna niet.

Het gebruik van kunstgras

Het is niet altijd het ideaalbeeld binnen een tuin, maar voor mensen die weinig onderhoud aan hun tuin willen besteden is kunstgras een perfecte keuze. Je hebt zeer veel type kunstgras waardoor het soms niet van echt te onderscheiden is. Je tuin en gazon blijven het hele jaar groen, zonder dat je daar zelf ook maar iets aan hoeft te doen. Wil je toch liever echt gras maar heb je geen zin om wekelijks te maaien? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van een robotmaaier. Dit scheelt je een hoop tijd.

Een vijver in je tuin

Een van de meest onderhoudsvriendelijke elementen die je in een tuin kan plaatsen zijn vijvers. In een vijver kan je verschillende planten kwijt, maar je kan natuurlijk ook kiezen voor leuke en kleurrijke vissen. Wil je liever zelf gebruik maken van het water? Kies dan voor een heerlijke zwemvijver waar je iedere zomer heerlijk van kan genieten!

 

Share.

About Author

Leave A Reply