zaterdag, december 4

Nieuwste trend op het gebied van wonen: zelfvoorzienend leven!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na decennia van gemak en luxer leven, merken we dat er steeds meer vraag is om terug de tijd in te duiken. Consumeren en verbruiken, dat waren de sleutelwoorden de afgelopen jaren. Inmiddels wordt de vraag naar verandering bijna uitgeschreeuwd door de betrokken partijen. Waarom gaan we niet terug naar een simpel leven? Een leven waarbij het niet uitmaakte dat er veel geld op de bank stond of de meest luxe meubels in de kamer stonden, de tijd waarin het gezin echt centraal stond. Wil jij ook zelfvoorzienend leven en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Wij geven je 3 simpele tips!

1. Leef bewust

Als je alles zelf wilt opwekken of zelf voor voeding moet zorgen is het belangrijk dat je zo zuinig mogelijk leeft. Wees je bewust van je verbruik en help jezelf een handje waar dat kan. Zo is het isoleren van de woning een ware must als je zelfvoorzienend wilt leven, zo heb je minder energie nodig om je woning te verwarmen. Daarnaast is het belangrijk om geen voeding te verspillen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om restafval te bewaren. Zo zijn er koks die van restjes van groentes en fruit een heerlijke bouillon kunnen trekken. Zo gebruik je alles en bespaar je een hoop geld. We gooien immers nog steeds veel te veel voedsel weg. Daar moet een einde aan komen! Door bewust om te gaan met de middelen die je hebt, zal je merken dat je creativiteit steeds meer geprikkeld wordt. Hierdoor wordt het ook steeds gemakkelijker om de zelfvoorzienende levensstijl vol te houden.

2. Wek zelf energie op

Inmiddels is zelfvoorzienend leven een ware trend geworden. Niet alleen door de toegenomen vraag naar een rustigere levensstijl, maar ook door de druk van de overheid. Ons gedrag heeft grondstoffen uitgeput. Een goed voorbeeld hiervan zijn de aardbevingen in Groningen door gaswinning. Gas moet uit ons leven verdwijnen, daar is de overheid duidelijk over. Zelfvoorzienend leven betekent ook zelf energie opwekken. Het is niet voor niets dat het kopen van een warmtepomp of de aanschaf van zonnepanelen steeds vaker voorkomt.  Zelfvoorzienend leven zorgt voor vrijheid en een gevoel van onafhankelijkheid. Daarnaast hou je ook nog eens wat extra geld in je portemonnee en steun je het milieu.

warmtepomp met zonnepanelen

Je kunt jezelf natuurlijk ook een handje helpen door meer te letten op je eigen energieverbruik. Maak bijvoorbeeld in de winter wat vaker gebruik van een warme plaid of zet de open haard aan om de woning te verwarmen. Door minder vaak gebruik te maken van het gas of de elektriciteit zal je merken dat het opwekken van voldoende energie geen tijdrovende klus is.

3.  Kook natuurlijk en gezond

Vooral als het gaat om voeding is er veel te veranderen als je zelfvoorzienend wilt leven. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om zelf groente en fruit te verbouwen. Een eigen moestuin staat niet alleen heel gezellig, maar zorgt er ook voor dat je minder tripjes naar de supermarkt hoeft te maken. Daarnaast kook je hierdoor zo natuurlijk mogelijk en breng je de spiritualiteit van de tuin naar een hoger level. Probeer vooral het gebruik van zakjes en pakjes te voorkomen en kies enkel voor verse voedingsmiddelen. Ook zonder deze dingen kun je heerlijke dingen op tafel zetten. Er zijn enkele koks die zich gericht hebben op het koken van zelfvoorzienende voedingswaren. Maak gebruik van hun kooktips om de lekkerste maaltijden op tafel te zetten.

Share.

About Author

Leave A Reply