zondag, februari 25

Maak de vijver in de tuin compleet

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Een vijver is een meerwaarde voor je tuin. Het trekt levende organismen aan die weer nuttig zijn voor bloemen en planten. En door het geluid van het stromende water, zorgt een vijver voor een rustgevende sfeer. Heb jij een vijver in de tuin? Wij vertellen je hoe je de vijver compleet kunt maken.

Vissen

Voor velen is een vijver pas echt compleet als er felgekleurde vissen in rondzwemmen. Alhoewel vissen geen rol spelen in het biologisch balans van een vijver, zorgen ze er wel voor dat een vijver tot leven komt. Denk er daarom een keer over na om vissen aan de vijver toe te voegen. Echter, niet alle vissen zijn geschikt voor een vijver. Hier moet je dus rekening mee houden. Sommige vissen hebben namelijk bepaalde eigenschappen die een mooie vijver compleet kunnen ruïneren.

Een vijver met weinig vissen hoef je nauwelijks te voeren met visvoer. Vooral als het om kleine vissen gaat. Kleine vissen zijn namelijk goed in staat hun eigen voedsel bij elkaar te rapen. Ze eten insecten en larven die van nature in een vijver leven. Heb je veel vissen of grote vissen in de vijver? Dan zul je ze wel moeten voeren.

Planten

Heb je pas geleden een vijver aangelegd in de tuin met vijverfolie of een vijverbak? Waarschijnlijk ziet de vijver er dan nog kaal uit. Planten kunnen de vijver aantrekkelijker maken. Bovendien zijn ze onmisbaar voor een gezonde vijver. Hoe sterker een vijver plant groeit, hoe gezonder de vijver is. Om een echt vijver gevoel te creëren, is het aan te raden om verschillende soorten vijverplanten in de vijver te plaatsen. Er is volop keuze, want er zijn verschillende soorten vijverplanten:

  • Oeverplanten;
  • Moerasplanten;
  • Waterplanten;
  • Waterlelies;
  • Drijfplanten;
  • Zuurstofplanten.

Zuurstofplanten zijn eigen onmisbaar in elke vijver. Ze zijn namelijk essentieel voor de bacteriële afbraak van organisch afval. Denk hierbij aan afval zoals uitwerpselen van vissen, overtollig voer en plantenresten. Daarnaast voorkom je met zuurstofplanten de kans dat algen het water kunnen vervuilen.

Vijververlichting

Wil je in de avonden nog lang kunnen nagenieten van de rustgevende sfeer die een vijver in de tuin creëert? Voeg dan vijver- en onderwaterverlichting toe. Naast dat verlichting een mooie toevoeging is, bevordert het ook de veiligheid van de vijver. In de winter kan de temperatuur van het water flink dalen wat schadelijk kan zijn voor de vijver. Vijververlichting zorgt tijdens de koude dagen voor een warme gloed in het vijverwater.

Share.

About Author

Leave A Reply