dinsdag, augustus 9

Kies voor een gazon in je tuin

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Een aangelegd gazon in de tuin kan erg veel waarde toevoegen. Het geeft je structuur en als je bloemen en struiken plant is dit het ideale decor wanneer ze in bloei staan. Natuurlijk geeft het ook extra ruimte voor als je kleine kinderen of huisdieren hebt. In dit artikel geven we je alle tips om je gazon zo goed mogelijk aan te leggen.

Wanneer je gazon aanleggen?

Je gazon aanleggen kun je het best doen in de maanden die wat warmer zijn. De beste maanden zijn afhankelijk van de methode die je gaat gebruiken voor het aanleggen van je gazon. Als je ervoor kiest om graszoden te kopen deze aan te leggen kun je dit in principe het hele jaar door doen. Alleen heb je dan wel natuurlijk het risico dat de graszoden het in de wintermaanden door de vorst niet zullen overleven. De graszoden kunnen het beste bij een temperatuur van 15 graden gelegd worden. Dan groeien ze het snelste en krijg je het mooiste resultaat. De perfecte tijd om de graszoden te leggen is tussen april en september.

Als je kiest voor een natuurlijk gazon dat ingezaaid wordt met graszaden dan is het weer een grotere factor waar je afhankelijk van bent. Het wordt aangeraden het gras in te zaaien op het moment dat de bodem vochtig is en de temperatuur ligt tussen de 15 en 25 graden. De periodes van het voorjaar en het najaar zijn dan ook de periodes die worden aangeraden om het gras in te zaaien. Op het meeste ideale moment zaai je het graszaad in wanneer er een regenbui aankomt. Door de regen komen de zaden steviger in de bodem te zitten.

Prijs voor het aanleggen van een gazon

De prijs die je betaald als je graszoden gaat kopen is afhankelijk van een aantal factoren. Het is natuurlijk een verschil wanneer je kiest voor graszoden, graszaden of kunstgras. De prijs tussen deze 3 verschillende grassoorten kan erg verschillen. Ook ligt de prijs eraan of je het zelf besluit aan te leggen of dat je dit wilt uitbesteden door het door een professionele hovenier te laten doen. Een hovenier rekent ongeveer € 35 tot € 55 per uur, hierbij worden dan de kosten van het materiaal nog gerekend. Voor de prijs van graszoden per m2 betaal je per vierkante meter dan € 5 tot € 20 euro gemiddeld.

Werkwijze

Ook dit is afhankelijk van het type gras waar je uiteindelijk voor kiest. Als je graszoden wilt leggen is dit minder werk dan het inplanten van de graszaden maar het kost je wel iets meer.
Het aanleggen van de graszoden gaat als volgt. Eerst moet je weten waar je gazon komt te liggen. Je koopt vervolgens de juiste aantal graszoden zodat het gazon volledig bedekt kan worden. De grond moet tot 15 centimeter diep omgespit worden en dit moet je tot 2 weken met rust laten wel moet je het opkomende onkruid direct verwijderen. Bij het aanleggen van de zoden moet de bovenlaag losgespit worden of omgeharkt worden tot 2 centimeter diep. Breng vervolgens compost of vruchtbare potgrond aan en maak het oppervlakte egaal.

De grond moet goed nat gemaakt worden voordat de zoden gelegd kunnen worden. Druk met een wals de zoden goed aan tegen de grond. Zo kunnen de zoden zich hechten. Het gazon moet vervolgens de weken die erna komen wel dagelijks worden besproeid. Zo realiseer je de beste hechting.

Share.

About Author

Leave A Reply