maandag, mei 29

De voordelen van infraroodverwarming aan het plafond

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Infrarood panelen worden steeds vaker gebruikt als bijverwarming in de woonkamer of in kleinere ruimtes die minder vaak worden gebruikt. Helaas is het nog niet mogelijk om infrarood panelen enkel als hoofdverwarming te gebruiken. In sommige gevallen kan dit wel, maar dan moet het huis wel héél goed geïsoleerd zijn. Infrarood panelen bieden echter wel heel veel voordelen als bijverwarming. Zo zijn ze een zeer goede keuze voor het milieu en bieden ze ook nog eens extra comfort. Denk jij na over het toepassen van infraroodverwarming plafond, maar ben je nog niet geheel overtuigd? In dit artikel zetten we de voordelen van deze vorm van verwarming voor je op een rijtje.

Beter voor het milieu én de portemonnee

De afgelopen jaren is de vraag naar duurzame verwarmingsvormen steeds meer toegenomen. Mensen dragen graag hun steentje bij aan het milieu. Zeker wanneer dit ook nog eens tot een besparing in hun portemonnee zal leiden. Infraroodverwarming aan het plafond biedt het beste van beide werelden. Dit komt doordat infrarood panelen relatief weinig energie zullen verbruiken. Wanneer deze op de juiste plek worden gemonteerd, geven ze op gerichte wijze heerlijk veel warmte af. Hierdoor blijft de temperatuur in huis aangenaam en gaat er ook nog eens veel minder warmte verloren.

De reden waarom er minder warmte verloren gaat bij infraroodverwarming is omdat er geen sprake is van ongewenste luchtcirculaties, ook wel convectie genoemd. Dit zie je bijvoorbeeld wel vaak terug bij conventionele verwarming. De radiatoren verwarmen de lucht en die lucht stijgt op richting het plafond en daalt weer nadat het weer naar beneden komt. Daardoor ben je veel minder goed in staat om het huis effectief te verwarmen.

Hoeveel je precies zult besparen is van verschillende factoren afhankelijk. Allereerst de mate waarop het huis geïsoleerd is. En dan is natuurlijk ook nog van belang welke ruimte in huis precies verwarmd gaat worden. Onder de meest gunstigste omstandigheden kan je met behulp van infraroodverwarming aan het plafond circa 40 procent besparen. Maar in de praktijk is dit moeilijk in te schatten en zullen de omstandigheden niet altijd perfect zijn. Een exact percentage is dan ook niet te noemen.

Eenvoudig te installeren

Een van de grootste voordelen van infraroodpanelen aan het plafond is dat de installatiewijze relatief eenvoudig is. Hierdoor is bijna iedereen zelf in staat om deze te monteren. Dat bespaart dus ook een heleboel extra montagekosten die je bij het aansluiten van een geheel nieuwe radiator wel zult hebben. Wel is het goed om van tevoren na te kijken of er een stopcontact of een lichtpunt in de buurt aanwezig is en moet je er ook over nadenken hoe je de draden op de juiste manier kunt wegwerken.

Moet er een extra stopcontact bij worden gemaakt? Dan is het slim om toch nog even een elektricien of klusjesman in te schakelen. Je moet nooit zelf met elektriciteit gaan rommelen als je dit nog nooit eerder hebt gedaan. Zo voorkom je gevaarlijke situaties.

Share.

About Author

Leave A Reply