vrijdag, juni 21

Dit zijn de beste alternatieven voor halogeenlampen

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

De EU verbiedt steeds meer halogeenlampen omdat deze niet energiezuinig genoeg zijn en er inmiddels veel energiezuinige alternatieven zijn. Zo mogen halogeenspotjes van 230 volt en halogeen-peertjes die eruitzien als een traditionele gloeilamp niet meer worden verkocht. Heb jij nog halogeenlampen in huis en vraag je je af waarmee je deze kunt vervangen? Dit zijn de beste alternatieven voor halogeenlampen.

1. LED-lampen

Halogeenlampen kennen we vooral van de lampen met twee pennetjes aan de onderkant. Deze steeklampen kun je ook als LED-lamp krijgen. Het beste kies kun je dus voortaan R7 en G9 led-lampjes kopen in plaats van halogeen.
Een ledlamp verbruikt 75 procent minder energie dan een halogeenlamp. Je betaalt wel wat meer voor LED, maar de combinatie van de lange levensduur en de energiezuinigheid maken deze lamp op langere termijn zeer interessant voor je portemonnee.
Let wel even op bij de aanschaf van LED, want de afmeting kan anders zijn dan die van halogeen. Ook is het zo dat als je halogeen spotjes met dimmer vervangt door LED, het noodzakelijk om de dimmer eveneens te vervangen.

2. TL-lampen

TL-lampen zijn een andere veelgebruikte energiebesparende optie. Ze verbruiken tot 80 procent minder energie dan een halogeenlamp en zijn dus ook een goede keuze. Een nadeel is dat het soms even kan duren voor ze hun volle lichtsterkte bereiken. Ook zijn ze over het algemeen niet geschikt voor dimschakelaars.

3 ‘Slimme’ lampen

Als je de halogeenlampen in huis wilt vervangen, dan kan het interessant zijn om voor slimme lampen te kiezen. Deze maken via Wi-Fi verbinding met je smartphone. Je kunt ze op afstand bedienen en op deze manier de helderheid en kleur van de lamp aanpassen. Als je ze koppelt aan andere slimme apparaten in huis, kunnen ze zelfs van kleur kunnen veranderen op basis van de muziek die je afspeelt of op basis van de film of serie die je kijkt op tv.

Share.

About Author

Leave A Reply