zondag, februari 25

Hoe schilder je een muur?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Leuk dat je bedacht hebt om de muur in je woonkamer of slaapkamer een andere kleur te geven! Dit zal de uitstraling van de kamer geheel veranderen. Afhankelijk van de kleur die je kiest zal het de ruimte opfrissen, verwarmen of opfleuren. Ongeacht de kleur die je kiest is het wellicht ook verstandig om te kijken naar een matte muurverf. Een matte muurverf zorgt er namelijk voor dat een muur niet irritant gaat glimmen als de zon erop schijnt. Kies je voor bijvoorbeeld de Sikkens Alpha Rezisto Mat, dan ben je gegarandeerd van een kwalitatief zeer sterke verf die ook in het licht de gekozen kleur behoudt.

De muur voorbewerken is een slimme keus

Ga je een nieuwe muur verven of een muur die nog nooit geverfd is? Kies er dan voor deze eerst voor te bewerken met een primer. De grondlaag zorgt er namelijk voor dat de muurverf niet als een spons in de muur verdwijnt. Ook als je een muur hebt die gemaakt is van gipsplaten is dit verstandig om te doen.

Is de muur al eens eerder geschilderd, dan is een primer wellicht niet nodig maar is het wel noodzakelijk dat je de muur goed reinigt. Maak een mengsel van water en verfreiniger en maak daarmee de muur schoon met een doek. Vul eventueel ontstane scheurtjes of gaten op met een vuller en schuur deze plekken licht op nadat de vuller gedroogd is. Verwijder al het stof en laat de muur verder nog even goed drogen. Nu ben je klaar om daadwerkelijk te gaan schilderen met de muurverf in jouw gekozen kleur!

Lees altijd even de gebruiksaanwijzingen op het blik of de emmer muurverf

Als je een matte muurverf gebruikt zoals bijvoorbeeld Sikkens Alphacryl of  SF, dan is het verstandig om de aanwijzingen op de verpakking te lezen. Van belang is bijvoorbeeld de temperatuur waarop je de verf mag gebruiken. Ook belangrijk is de droogtijd die de muurverf nodig heeft voordat je een tweede laag mag aanbrengen. Soms staat er op het verfblik of de emmer dat je deze goed moet roeren, bij andere muurverven hoeft dat juist helemaal niet. Ook het verdunnen van de verf is in sommige gevallen van toepassing.

Start met schilderen!

Maak de verfroller met de hand een klein beetje vochtig met water. Laat wat verf vanuit de emmer in een verfbakje lopen en rol de roller hierdoorheen. Zorg dat je niet teveel verf op de roller doet anders gaat het spetteren. Verf steeds kleine oppervlakken van ongeveer een m2. Wissel je horizontale bewegingen af met verticale om strepen te voorkomen. Rol telkens als je een nieuwe meter begint een stukje over de oude heen zodat de overgang niet meer zichtbaar is. Verfspetters zijn eenvoudig met een natte spons te verwijderen. Spetter je heel veel? Dan zit er teveel verf op je roller. Doe de randen van de muren met een kwast, met de grote roller kom je namelijk niet helemaal in de hoekjes. Verf niet te dik, een tweede laag aanbrengen is toch noodzakelijk voor een mooie dekking. Hou natuurlijk rekening met de droogtijd voor je de tweede laag aanbrengt. Wacht altijd tot de verf geheel droog is om het resultaat te bekijken, tijdens het drogen ontstaan er vaak strepen die later niet meer zichtbaar zijn. Pas als de muur helemaal droog is verwijder je de afplaktape, en klaar is je muur!

Share.

About Author

Leave A Reply