zondag, april 14

Eiken vloeren: voordelen, legpatronen, kleuren & meer

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Als het om houten vloeren gaat is eikenhout verreweg de meest populaire houtsoort in Nederland. En dat is niet zonder reden. Een vloer van eiken biedt namelijk vele voordelen en kan in vrijwel ieder legpatroon worden gelegd. In dit blog vertellen we je alles over de voordelen van eiken vloeren en de mogelijkheden.

Voordelen van eiken vloeren

  • Eikenhout is een sterke houtsoort waardoor het geschikt is voor ruimtes waarin veel wordt gelopen en wordt gespeeld.
  • Eikenhout is goed bewerkbaar en daardoor geschikt voor alle legpatronen.
  • Eiken kan in vrijwel iedere denkbare kleur worden afgewerkt. Daardoor kun je de vloer combineren met uiteenlopende interieurstijlen.
  • Het hout heeft een tijdloos karakter en natuurlijke uitstraling wat een sfeerverhogende uitwerking heeft op de ruimte.
  • In vergelijking met andere houtsoorten is eikenhout relatief goedkoop en snel leverbaar.

Populaire legpatronen voor eiken vloeren

Visgraat vloer

Bij een visgraatvloer worden de vloerdelen onder een hoek van 90 graden tegen elkaar aangelegd. Op die manier ontstaat er in de breedte van de ruimte een visgraatmotief. Het mooie van visgraat vloeren is dat ze zowel in een modern als in een klassiek interieur passen.

Voor een moderne look leg je de houten visgraat vloer zonder band en bies en voor een klassieke beleving pas je band en bies wel toe. Band en bies is de omlijsting van de vloer dat tussen de muur en het legpatroon wordt gelegd.

Hongaarse punt

De Hongaarse punt lijkt op de visgraat vloer, maar er zijn wel degelijk verschillen. De vloerdelen worden namelijk onder een hoek van 60 graden of 45 graden op de kopse kant tegen elkaar gelegd. Daarbij wordt de kopse kant schuin afgezaagd zodat er een punt in het patroon ontstaat. Vandaar de naam ‘Hongaarse punt’. Hoe scherper de hoek waarin de vloerdelen tegen elkaar worden gelegd, des te drukker de vloer. Wil je een rustige look? Kies dan voor een hoek van 45 graden. 

Plankenvloeren

De echte klassieker onder de houten vloeren zijn plankenvloeren. Hierbij worden de vloerdelen recht naast elkaar gelegd waardoor de ruimte optisch groter gaat ogen. Een plankenvloer is relatief eenvoudig te leggen en is daardoor het goedkoopste legpatroon. Maar desalniettemin is het, het meest toegepaste legpatroon.

Onderhoud van eiken vloeren

Eiken vloeren kunnen bij goed onderhoud een leven lang mee gaan. Het onderhoud bestaat uit het regelmatig stofzuigen en dweilen van de vloer met een speciale vloeren zeep voor houten vloeren. Verder is het van belang om ongeveer eens in de vijf jaar de vloer met onderhoudsolie te behandelen. Hierdoor blijft de beschermlaag van de houten vloer in goede conditie en herstel je lichte krasjes die in de loop der jaren zijn ontstaan.

Als de vloer flinke beschadigingen heeft, dan kun je de vloer laten schuren en opnieuw laten afwerken. Hij ziet er dan weer als nieuw uit. Je kunt er na het schuren voor kiezen om de vloer in een andere kleur af te laten werken. Ideaal als de kleur van je vloer niet meer naar je zin is. Het kunnen veranderen van de kleur van een houten vloer is uniek en is bij geen enkele andere vloersoort mogelijk.

Eiken vloeren en kwaliteit

Eiken vloeren worden voor uiteenlopende prijzen op de markt aangeboden. Er zijn al vloeren leverbaar voor een paar tientjes per vierkante meter. Dit zijn echter de budgetvloeren die vaak kwalitatief gezien niet al te best zijn.

Vaak komen goedkope eiken vloeren uit verre landen en wordt er geen kernhout gebruikt om de vloerdelen te vervaardigen, maar spinthout. Spinthout is het buitenste gedeelte van de boomstam dat zachter is en minder mooie houten tekeningen heeft. De vloer kan daardoor sneller beschadigen en ziet er minder mooi uit.

Wij adviseren je daarom om altijd voor een eiken vloer van hoge kwaliteit te kiezen die is gemaakt van eikenhout dat afkomstig is uit duurzaam Europese bossen. Op die manier heb je jarenlang plezier van je vloer en draag je bij aan het behoud van de bossen.

Share.

About Author

Leave A Reply