zondag, april 14

Een fijne, efficiënte werkruimte in huis

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Het nieuwe werken is voor heel veel mensen gewoon geworden in de coronatijd. Iedereen die thuis kon werken, moest dat ook doen. En waar men die eerste weken zich nog op de bank achter een laptop kon verschuilen, was dat na enkele weken echt niet meer mogelijk. En zelfs nu we eindelijk weer massaal naar kantoor kunnen, zien we dat veel bedrijven toch de voorkeur geven aan flexibele werktijden en vaker vanuit huis werken.

Dit biedt ook voordelen voor de werknemers. Mits zij uiteraard over een fijne, efficiënte werkruimte in huis beschikken. Want gedurende coronatijd is wel gebleken dat op de bank met een laptop zitten geen optie is als je effectief wilt werken. Hoog tijd dus om kantoormeubelen aan te schaffen en een eigen ‘kantoorruimte’ in huis te creëren. Maar waar begin je? Waar let je op? We zetten een aantal handige tips op een rijtje.

Aparte ruimte

Het is het allerfijnst als je een aparte ruimte kunt gebruiken voor het creëren van een werkkamer. Op die manier ervaar je de minste overlast van je omgeving. Dit is vooral belangrijk in een druk huishouden. Dan wil je tijdens het werk geen last hebben van het spelen van je kinderen of de vragen van je partner. Je moet jezelf af kunnen zonderen van de rest. Het liefst in een aparte ruimte. Is deze er niet? Dan is het ook mogelijk om een werkruimte in een andere kamer te creëren. Bijvoorbeeld in de slaapkamer. Wellicht is hier wat ruimte over voor een bureau.

De kamer moet in elk geval afgesloten kunnen worden. Eventueel met een extra slot. Zorg er tevens voor dat er in de kamer zelf zo min mogelijk stoorzenders aanwezig zijn. Zo kan het heel verleidelijk zijn om toch de televisie aan te zetten, een wasje te draaien of iets heel anders te doen dan waar je voor kwam. Een werkkamer of een ruimte waar je een werkhoekje creëert moet dus zo rustig mogelijk zijn.

Ergonomische meubels

Dat je vanuit huis werkt, betekent niet dat je de regels in de Arbowet aan je laars mag lappen. Juist hier is het ook belangrijk om op de ergonomie te letten. Zeker als je langdurig achtereen zit. Een mens is in principe niet gemaakt om lang te zitten. Hoe langer jij zit, hoe meer gevolgen dit heeft voor de lichaam. Als je lichaam dan ook nog eens in een minder gezonde houding wordt gedrukt, kan dit leiden tot langdurige fysieke klachten. Daarom is het gebruik van ergonomische meubels zo belangrijk.

Wist je dat je baas verplicht is om een veilige werkruimte te realiseren? Als hij je verplicht om (een deel) vanuit huis te werken, dan moet hij tevens ergonomische kantoormeubels regelen.

Meer natuurlijk daglicht

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen productiever zijn bij natuurlijk daglicht. Logisch ook. Het lichaam wordt veel beter gestimuleerd wanneer deze in aanraking komt met daglicht. Dit toont immers dat het tijd is om aan de slag te gaan. Een primitieve vaardigheid die we ook in de huidige moderne tijd niet verloren hebben.

Share.

About Author

Leave A Reply