woensdag, maart 29

De invloed van de Corona crisis op huizenmarkten

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

De COVID-19 pandemie heeft een grote invloed gehad op diverse sectoren, en zo ook op de huizenmarkten. Iedereen wil wel een zijn of haar eigen huis hebben. Soms spaar je ervoor, soms erf je het, of soms lukt het gewoon niet en moet je in een huurwoning blijven. Tegenwoordig zijn er diverse websites en bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in de huizenmarkt. Via de Luminablog kun je de verschillende aanbieders met elkaar vergelijken. Jaap.nl – Alles Over Huizen is een van de vele opties waar je terecht kunt voor het kopen, verkopen, huren of verhuren van huizen of gewoon om informatie op te zoeken betreft de huizenmarkt.

COVID-19 en de huizenmarkt

Dat de COVID-19 pandemie een impact heeft op de huizenmarkt is een feit. Maar wat is de impact en hoe verschilt het? De meningen hieromtrent zijn verdeeld. In Amerika bijvoorbeeld zeggen sommigen dat het afhangt van de manier waarop de overheid maatregelen zal treffen voor wat betreft de economische crisis. Vele mensen verliezen hun baan en zijn niet in staat huishuur te betalen. Anderen voorspellen dat de kosten voor huizen zodanig zullen fluctueren, dat er wel een moment komt waarbij huizen weer betaalbaar zullen zijn. En dan heb je weer een groep die het onmogelijk vindt dat de huizenmarkt er weer bovenop komt. Zij geven aan dat duizenden werkloos zijn geworden door de pandemie en hun huis voor een appel en een ei verkopen. Verder ook dat de bouwvakkers zullen stoppen met huizen bouwen, vanwege de geringe vraag hiernaar. Voor jonge mensen zal het onmogelijk zijn om een huis te kopen, want de prijzen zullen zodanig stijgen dat het wel vijf tot tien maal een salaris zal kosten.

Ook in Nederland was er een ander beeld waar te nemen in de huizenmarkt. In april 2021 werd zelfs de hoogste prijsstijging van koopwoningen, en wel 11,5%, in bijna twintig jaren geregistreerd. Desondanks is het gebleken dat er veel meer huizen verkocht worden sinds de crisisperiode, voornamelijk in Amsterdam. Dit heeft een nauw verband met de super lage hypotheekrentes die worden aangeboden. Dit resulteert in een woningtekort van 331 duizend woningen, waarbij het probleem is dat er ook een zeer gering aanbod is aan nieuwe woningen, terwijl de vraag blijft stijgen. Ook wordt er een klein effect van de Corona crisis op de huizenmarkt geconstateerd, aangezien mensen vaker thuiswerken en dus op zoek gaan naar ruimere woningen.

Tips bij het kopen van een huis

Bij het aanschaffen van een nieuw huis is het altijd goed om eerst het nieuwe huis gekocht te hebben, voordat het oude huis verkocht wordt. Het is ook belangrijk dat je vooraf goed budgetteert om na te gaan hoeveel je kunt aflossen op maandbasis of jaarbasis. Ook is het raadzaam om in zee te gaan met een hypotheekverstrekker, zodat je ook schappelijke rentes kunt krijgen en ook de nodige begeleiding door het proces heen krijgt. Verken ook altijd de omgeving waar je naar toe zal verhuizen, voel je je prettig daar, geeft het een thuisgevoel of niet? Ga dus altijd na als het is volgens verwachting en voorkom teleurstelling achteraf.

Share.

About Author

Leave A Reply