zondag, april 14

Boete bij overstappen energieleverancier, hoe zit dat?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

In veel gevallen is het financieel zeer aantrekkelijk om over te stappen naar een andere energiemaatschappij. Als je echter besluit over te stappen terwijl je huidige contract nog loopt, is er sprake van contractbreuk. Bij contractbreuk mag het energiebedrijf een boete sturen. Het bedrijf heeft verlies geleden door het niet nakomen van bepaalde afspraken en deze mogen verhaald worden op de consument.

Het kan natuurlijk voorkomen dat je geen andere oplossing ziet. Als de maandelijkse kosten veel te hoog zijn, er continu problemen zijn, er niet oplossingsgericht wordt gewerkt en het klantencontact tegenvalt, kunnen wij ons goed voorstellen dat je direct over wilt stappen. Normaliter kun je echter alleen overstappen als het contract afgelopen is. Een voortijdige breuk van het contract is wel mogelijk, maar dan wordt er vaak wel een opzegvergoeding geëist. Boete bij overstappen energieleverancier, hoe zit dat eigenlijk?

Contract voor bepaalde- of onbepaalde tijd

Ben je druk bezig met energie vergelijken in 2019 en wil je dolgraag een overstap wagen? Onderzoek dan eerst wat de vorm van jouw huidige contract is. Vroegtijdig wisselen naar een andere energieleverancier is normaliter enkel mogelijk als je beschikt over een contract voor onbepaalde tijd. Hierbij staat er in het contract precies aangegeven hoe lang het opzegtermijn is. Zolang je je aan deze voorwaarden houdt, mag je op ieder moment overstappen.

Bij een contract voor bepaalde tijd ligt dit anders. Bij dit contract heb je een afspraak gemaakt over de duur van het contract. Volgens de wet is er sprake van contractbreuk als je deze afspraken niet nakomt. In dat geval mag het energiebedrijf een opzegvergoeding vragen om de gemaakte kosten te compenseren. Als je twijfelt over de vorm van jouw energiecontract, is het verstandig om contact op te nemen met de energieleverancier.

Hoe hoog is de boete?

De hoogte van de boete is in principe wettelijk vastgelegd. Energiebedrijven mogen hier dan ook niet vanaf wijken, enkel als ze lagere bedragen willen toepassen. De hoogte van de boete wordt berekend op de contractduur en de diensten die verleend werden. Meestal ligt de boete tussen de € 50,- en € 125,- als je alleen gas of stroom hebt afgesloten. Als je zowel gas én stroom verbruikt bij deze energieleverancier ligt de boete tussen de € 100,- en € 250,-.

boete overstappen energiemaatschappij

Heb je het contract langer dan 6 weken geleden opgezegd en nog steeds geen boete ontvangen? Dan hoef je de boete niet meer te betalen. De energieleverancier is verplicht om de opzegvergoeding binnen dit termijn op te sturen. Als dit niet gebeurt, wordt de consument vrijgesproken van haar plicht om de boete te betalen.

Contractbreuk en geen boete: hoe kan dit?

Steeds meer energieleveranciers kiezen er voor om geen boetes meer te hanteren bij een contractbreuk. Denk hierbij aan Greenchoice, deze leveren uitsluitend groene energie en ondersteunen veel zelfvoorzienende consumenten. Je kunt dit zien als een ‘niet goed – geld terug garantie’. Wanneer mensen niet tevreden zijn over hun diensten, mogen zij gratis overstappen naar een andere energieleverancier.

Sommige bedrijven binnen de energiebranche vergoeden de opzegvergoeding van een ander bedrijf. Dit om de overstap naar hun bedrijf aantrekkelijker te maken. Let hierbij wel op de voorwaarden. Als je overstapt via een vergelijkingswebsite of een contract afsluit voor een kortere looptijd, is de kans klein dat de nieuwe energieleverancier de boete wilt vergoeden.

Share.

About Author

Leave A Reply