vrijdag, april 19

3 redenen waarom planten het mogelijk nooit lang volhouden bij jou in huis

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

We weten allemaal hoe belangrijk planten in huis zijn. Verschillende onderzoeken hebben inmiddels uitgewezen dat dit talloze voordelen voor zowel de mentale- als de fysieke gezondheid biedt. Denk bijvoorbeeld aan een zuurstofrijke lucht, minder stress en een hogere productiviteit. Daarnaast werkt goede interieurbeplanting ook nog eens sfeerverhogend. Kortom: genoeg redenen om meer planten in huis te plaatsen.

Toch beschikt niet iedereen over even groene vingers. Er zijn mensen die elke plant weer tot leven kunnen wekken, maar ook mensen die een cactus dood laten gaan. Hebben planten bij jou thuis ook nooit een lang leven beschoren? En zou je hier graag eens verandering in brengen? Onderzoek dan de achterliggende reden en ontdek in dit artikel welke problemen er mogelijk kunnen zijn. We zetten de drie meest voorkomende oorzaken op een rij.

1. Te veel water geven

We weten uiteraard allemaal dat het belangrijk is om planten water te geven. Ze hebben dit nodig zoals wij ook eten en drinken nodig hebben om te kunnen leven. Helaas is het altijd moeilijk inschatten hoeveel vocht een plant daadwerkelijk nodig heeft. Het gevolg is dat er vaak te veel wordt gegeven. Wanneer een plantje letterlijk drijft in het water en dit niet meer kan afvoeren, zullen de wortels onder zulke stress gaan staan dat ze uiteindelijk zullen afsterven. En zonder wortels kan een plant niet leven.

Gelukkig is dit probleem eenvoudig op te lossen. Belangrijk is dat de plant zelf het overtollige water kan afvoeren. Dan geeft het niet wanneer je een keer uitschiet. Het is niet voor niets dat de meeste planten in een pot waaruit het water kan weglopen worden verkocht. Meestal kiezen we voor een andere pot omdat het gewoon niet handig is als het water binnen terechtkomt. Je kunt dit oplossen door nog een pot om de plant heen te doen. Deze pot doe je uiteraard zonder gaten. Zo kan het water uit de binnenste pot lopen, maar eindigt dit niet onnodig in huis. Gooi het overtollige water regelmatig weg.

2. Geen enkele kennis over de plant

Vaak denken we te makkelijk over de verzorging van planten. Hoe moeilijk kan het immers zijn? Bedenk echter goed dat planten stuk voor stuk om een andere verzorging vragen. Als het jou in de afgelopen jaren bijna nog geen één keer is gelukt om een plant in leven te houden, dan is het wel eens goed om wat meer kennis te vergaren.

Zodra je een plant koopt, zal hier altijd op worden aangegeven hoe de plant precies heet. Je kunt deze naam vervolgens heel eenvoudig opzoeken op het internet. Het internet is je beste vriend. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om de plant op de juiste manier te verzorgen. Je zou dit eventueel bij aankoop ook alvast aan de verkoper kunnen vragen.

3. Donkere ruimte

De meeste planten hebben voldoende zonlicht nodig om te kunnen groeien. Net als dat de mens niet zonder natuurlijk zonlicht kan. Wanneer je planten dood blijven gaan, moet je jezelf dus ook afvragen of je deze wel op de juiste plek in huis plaatst. Een heel donker hoekje is meestal geen goed idee. Hoewel niet alle planten evenveel licht nodig hebben, blijft het belangrijk dat er wel (wat) natuurlijk zonlicht nar binnen kan. 

 

Share.

About Author

Leave A Reply