donderdag, oktober 28

Welke IP waarde heb ik nodig in de badkamer?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Goede verlichting in de badkamer is natuurlijk noodzakelijk. Zowel voor praktische als decoratieve redenen. Toch weet iedereen dat elektriciteit en een vochtige omgeving geen goede combinatie zijn. Dat betekent gelukkig niet dat er geen armaturen voor de badkamer te vinden zijn. Wel moeten ze aan enkele eisen voldoen, willen ze op een veilige manier in de badkamer kunnen worden gemonteerd. Hierbij speelt de IP -waarde een belangrijke rol.

IP-waarde: wat is dat?

Bij de aanschaf van led inbouwspots of andere lampen in de badkamer is het belangrijk om op de zogenaamde IP-waarde te letten. Maar wat is dat eigenlijk? Deze waarde vertelt je meer over in hoeverre de lamp waterdicht is. In de badkamer heeft niet iedere lamp dezelfde IP-waarde nodig heeft. Logischerwijs zullen lamp die dicht of boven een douche of bad worden opgehangen een hogere IP-waarde nodig hebben dan lampen die hier verder vandaan hangen.

Verschillende zones

De badkamer kunnen we in verschillende zones opdelen. Hierbij onderscheiden we lampen die ver van waterbronnen vandaan hangen en bijvoorbeeld een led spot die zelfs ondergedompeld wordt in het water. Logischerwijs zullen deze twee zones een geheel andere graad van bescherming nodig hebben.

We kunnen de volgende zones onderscheiden:

  • Zone 0: deze zone geldt voor lampen die geheel ondergedompeld kunnen worden. Dit zijn bijvoorbeeld lampen die in de badkuip of douche geplaatst worden. Iedere lamp die binnen deze zones wordt geplaatst mag maar maximaal 12 Volt zijn. Daarnaast moet het armatuur ten minste IP 67 zijn. Vanaf deze waarde geldt dat de lamp bestand is tegen onderdompeling. Deze kom je dan ook bijvoorbeeld tegen in zwembaden.
  • Zone 1: dit is het gebied waarbij de lampen nog steeds in direct contact komen met water, maar niet geheel ondergedompeld zullen worden. Daarbij kun je denken aan de ruimte boven het bad en de douche. Hierbij is minimaal een IP waarde van 44 vereist. Dit betekent dat de lamp tegen spatwater bestand is.
  • Zone 2: dit is de zone die verder weg van het bad of de douche gelegen is. Deze ruimte kan nog steeds te maken hebben met druppels water, maar er zal geen water opgespat worden of van onderdompeling sprake zijn. In dat geval volstaat een IP waarde van 44.
  • Zone 3: alle lampen die nóg verder weg zijn gelegen en totaal niet in aanraking komen met het vocht in de badkamer hoeven niet aan een IP-waarde te voldoen.

 

Vraag om advies

Het vinden van de juiste IP-waarde in de badkamer is van essentieel belang. Zonder de juiste IP-waarde riskeer je de kans op kortsluiting, lampen die gebrekkig werken of creëer je zelfs enorm gevaarlijke situaties. Daarom is het belangrijk om indien nodig om advies te vragen. Dit kan zowel in een webshop als in de fysieke winkel. De medewerkers van dit soort speciaalzaken weten precies waar de lampen in jouw badkamer aan moeten voldoen. Zorg er wel voor dat je duidelijk kunt uitleggen op welke plek de armatuur komt te hangen, zodat je verzekerd bent van het juiste advies. Ga je langs de fysieke winkel? Neem dan eventueel een plattegrond of foto’s van de badkamer mee. Zo is het voor de medewerker een stuk gemakkelijker om je van advies te voorzien.

Share.

About Author

Leave A Reply