zaterdag, mei 28

Tips voor een heldere vijver

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Groen en troebel water in je vijver is heel frustrerend, maar helaas lukt het veel mensen niet om dit probleem op te lossen. In dit artikel lees je een aantal praktische tips en adviezen voor een heldere vijver, maar eerst beginnen we met een korte uitleg over de oorzaak van groen en troebel vijverwater.

Waardoor wordt het water groen?

Groen water in je vijver wijst op algengroei en een verstoring van het biologisch evenwicht. Normaal gesproken worden afvalstoffen in het water opgeruimd door planten en bacteriën, maar wanneer het biologisch evenwicht verstoord is zullen er afvalstoffen achterblijven in het water en krijgen algen de kans om te groeien. Voor helder water in je vijver is het dus van belang om te zorgen dat er weinig afvalstoffen in het water zitten.vijver water groen

Beperk het aantal vissen

Hoe groter het aantal vissen in je vijver, hoe meer afvalstoffen er in het water komen door de ontlasting van de vissen. Het is daarom verstandig om in eerste instantie een klein aantal vissen in je vijver te plaatsen en te zien hoe het gaat. Bovendien planten sommige soorten zoals goudvissen en shubunkin zich heel snel voort, waardoor het aantal vissen in je vijver snel kan toenemen, en dit is dus ook iets om rekening mee te houden.

Vissen niet te veel voeren

Wanneer je vissen te veel voer geeft en niet alles opgegeten wordt dan zal het overgebleven visvoer oplossen in het water. Hierdoor komen er veel voedingsstoffen zoals eiwitten en mineralen in het vijverwater terecht, waardoor algen veel beter kunnen groeien. Een goede richtlijn om de juiste hoeveelheid visvoer te bepalen  is om te zorgen dat de vissen al het voer binnen 5 minuten hebben opgegeten.vissen voeren

Hoeveelheid zonlicht

Teveel zonlicht zorgt ervoor dat algen overmatig zullen groeien, dus bij het aanleggen van de vijver is het verstandig om er rekening mee te houden dat de vijver niet de hele dag in de volle zon ligt. Als je vijver echter wel in de volle zon ligt dan zijn er nog wel andere opties om schaduw te creëren. Zo kun je bijvoorbeeld waterlelies toevoegen, de grote bladeren zorgen voor de nodige schaduw. En daarnaast kun je met beplanting langs de vijver ook nog voor extra schaduw zorgen.

Zuurstofplanten

Zuurstof in het water is belangrijk voor het biologisch evenwicht van je vijver, en hiervoor kun je zuurstofplanten plaatsen. Deze planten zullen echter ook voedingsstoffen uit het water opnemen en helpen met het afbreken van afvalstoffen, wat dus een positief effect heeft op de helderheid van het vijverwater. Bovendien vangen zuurstofplanten ook zonlicht op, waardoor algen minder kans krijgen om te groeien.

Vijver schoonmaken

Voor helder vijverwater is het belangrijk om je vijver goed schoon te houden. Organische materialen zoals plantenresten en bladeren zijn ideale voedingsstoffen voor algen, en daarnaast zorgen ze ook voor troebel water. Zorg er dus voor dat je afgevallen bladeren en dode planten regelmatig verwijdert met een schepnet of grijper. En in de herfst is het een goed idee om maatregelen te nemen om te voorkomen dat al het blad dat van de bomen valt in je vijver terecht komt, door bijvoorbeeld het snoeien van bomen rondom je vijver of het aanbrengen van een net of gaas over je vijver.

Share.

About Author

Leave A Reply