zaterdag, december 4

Tips tegen kattenurine

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Katten behoren tot de meest populaire huisdieren in ons land. Hoewel katten enorm veel liefde kunnen geven en echt onderdeel van het gezin uitmaken, kunnen ze ook de nodige overlast veroorzaken. Heb jij zelf katten in huis of hadden de vorige bewoners wellicht een kat en ruik je regelmatig een penetrante urinegeur? Dan wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk van verlost worden. Helaas is de echte kattenpis geur verwijderen geen eenvoudig klusje. Hoe hard je ook boent, het lijkt alsof de geur overal doorheen komt. Daarnaast blijven katten vaak steeds op dezelfde plek plassen, waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt. Gelukkig zijn er manieren om dit probleem voor eens en voor altijd op te lossen. In dit artikel geven we enkele nuttige tips om de geur van kattenurine in huis te verwijderen.

Mijn kat plast in huis: wat nu?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om de oorzaak van het in huis plassen te achterhalen. Wanneer je het probleem voorgoed wilt oplossen is het namelijk belangrijk dat de geschiedenis zich niet zal herhalen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een kat in huis plast:

  • De kattenbak wordt te weinig ververst. Hierdoor is de lucht in het gehele huis te ruiken, waardoor het voor de kat onduidelijk is waar hij zijn behoefte mag doen.
  • De kat is nog niet zindelijk. Maak gebruik van een effectieve zindelijkheidstraining en neem hier je tijd voor. Daar heb je enkel profijt van op de lange termijn.
  • Je hebt ander kattengrit in de kattenbak gebruikt. Je kat vindt dit onprettig en zal hierdoor de kattenbak gaan vermijden. Ga daarom terug naar wat je eerst gebruikte. Dit kan het probleem eenvoudig oplossen.
  • Zodra een niet-gecastreerde kater in de puberteit komt, zal hij zijn territorium gaan afbakenen door te gaan ‘sproeien’. In dit geval is castratie zeker het overwegen waard.

Er kunnen ook lichamelijke oorzaken zijn waardoor de kat de kattenbak simpelweg niet haalt. Denk bijvoorbeeld aan een blaasontsteking, nierfalen of enorme stress. Ga daarom goed na of er de afgelopen tijd iets veranderd is in huis en of je ook andere dingen opmerkt in zijn of haar gedrag. Ga bij twijfel altijd eerst langs de huisarts. Soms is het probleem met medicatie eenvoudig op te lossen.

Mijn kat plast in huis

Kattenurine verwijderen

Er is niemand die de geur van kattenpis kan waarderen. Maar naast dat de geur heel vervelend is, kan dit ook nog eens ontzettend schadelijk voor de gezondheid zijn. Dit komt omdat er tijdens de afbraak van urine ammoniak vrijkomt. Dit kan zowel de luchtwegen als de ogen aantasten. Daarom is het zaak om de kattenurine zo snel mogelijk te verwijderen. Dit kan op verschillende manieren:

    • Azijn is een handig hulpmiddel bij het verwijderen van kattenurine. Azijn vermindert de stank of laat deze zelfs volkomen verdwijnen. Hierdoor is de kat ook minder snel in verleiding gebracht om zijn behoefte op dezelfde plaats te doen.
    • Sommige katten kunnen enorm veel stress krijgen door de geur van azijn. Hierdoor kan het probleem mogelijk nog erger worden. Is jouw kat enorm stressgevoelig? Laat de azijn dan achterwege en kies liever voor een schoonmaakmiddel met een wat neutralere geur. Denk bijvoorbeeld aan Biotex of soda.

De grootste fout die je kunt maken is om chloor of bleekmiddel te gebruiken. Hoewel dit in eerste instantie lijkt te helpen om de geur te verwijderen, heeft dit een enorm negatief effect op de kater. Veel experts in kattengedrag geloven zelfs dat dit het gedrag kan aanmoedigen. Iets wat je uiteraard wil voorkomen.

Heb je werkelijk alles al geprobeerd om de geur van kattenpis in huis te verwijderen? En lijkt niets te helpen? Neem dan contact op met een bedrijf die het huis voor jou kan reinigen. Zo weet je zeker dat je voorgoed

Share.

About Author

Leave A Reply