maandag, mei 29

Hoe vaak planten water geven binnenshuis?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Planten, we kunnen niet met en niet zonder ze. We zijn dol op de natuurlijke uitstraling van planten binnen een interieur. Toch zijn we ook niet altijd onverdeeld positief. Planten zijn uitermate mooi en bieden veel gezondheidsvoordelen voor de bewoners, maar leveren ook extra werk op. Als je al alle ballen in de lucht probeert te houden tijdens het alledaagse leven, kan de extra zorg voor een plant er eigenlijk niet bij. Dit is dan ook de voornaamste reden dat veel drukke gezinnen geen planten in huis halen. Zonde eigenlijk, want het onderhoud hoeft echt niet extreem veel te zijn en je mist wel een hoop sfeer en gezondheidsvoordelen als je geen planten in huis haalt. Ben jij iemand waarbij ‘iedere plant direct het loodje legt?’, weet je nooit hoeveel water en zonlicht nodig hebben? Wil je antwoord op de prangende vraag: ‘hoe vaak moet ik planten water geven binnenshuis?’ Lees dan snel verder!

Water geven is noodzakelijk

Niet iedere kamerplant heeft even veel water nodig. Wanneer je het brede aanbod van kamerplanten van Chicplants.com bekijkt, zal je zien dat iedere plant een ander verzorgingsadvies heeft. Toch is water wel voor iedere plant even belangrijk. Door je plant water te geven, zorg je ervoor dat hij voedingstoffen kan blijven transporteren. Wanneer een plant over te weinig water beschikt, zal deze sterven. Toch is te weinig water geven niet doodsoorzaak nummer één. Sterker nog: juist te veel water geven blijkt de grootste doodsoorzaak te zijn! Gek? Eigenlijk niet. Als een plant het water niet meer kan afvoeren, zal deze als het ware verdrinken. Daarom is het altijd belangrijk om het verzorgingsadvies tot in de puntjes op te volgen. De plant mag nooit té veel of té weinig water krijgen.

Water geven is noodzakelijk

Wanneer spreken we van ‘te veel’ of ‘te weinig’ water?

Het is natuurlijk gemakkelijk gezegd: je mag een plant niet te veel of te weinig water geven. Ja, maar wat bedoelen we hier dan precies mee? Het is hierbij belangrijk om naar de eisen van de plant in kwestie te kijken. Zo zal een cactus logischerwijs om minder water vragen dan een plant uit het regenwoud. De waterbehoefte van iedere plant is anders. Over het algemeen kunnen we alle planten in drie verschillende categorieën onderverdelen:

  • De planten die veel water nodig hebben: hierbij is het belangrijk dat je de grond continu vochtig houdt. Dat kan best arbeidsintensief zijn, zeker als een woning zeer warm is. Hou daar dan ook rekening mee alvorens je een plant aanschaft.
  • Planten die over een gemiddelde waterbehoefte beschikken: deze kunnen enige tijd zonder water. De grond mag dan ook best kort uitdrogen voor de nieuwe waterhoeveelheid wordt gegeven. Zorg er echter wel voor dat deze periode niet te lang duurt.
  • Planten die zeer weinig water nodig hebben: bij deze planten kan je beter ‘te’ weinig water geven dan te veel. Laat de grond gerust enkele dagen uitdrogen. Hierdoor kan de plant juist beter groeien en ontwikkelen en zal de levensduur langer worden.
Share.

About Author

Leave A Reply