maandag, mei 27

Hoe bespaar je deze zomer energie?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Het besparen van energie levert enorm veel financiële voordelen op. Daarnaast is het besparen van energie ontzettend belangrijk voor het milieu. Om te zorgen dat jij minder geld kwijt bent aan energiekosten hebben wij 5 tips opgesteld waarmee jij energie bespaart deze zomer!

1. Verlichting

Voor een hoop huishoudens is verlichting de grootste verbruiker van stroom. Door simpelweg alle oude gloeilampen te vervangen door energiezuinige LED lampen wordt naast het milieu ook jaarlijks een hoop geld bespaard. Het vervangen van verlichting gaat verder dan alleen de verlichting in huis. Kies voortaan voor tuinverlichting van LED, om ook te besparen op de kosten van tuinverlichting. In de zomer is het nuttig om de binnenverlichting uit te zetten, omdat je toch vaak buiten zit en het langer licht is.

2. Check de vloerverwarming

Veel huishoudens in Nederland hebben tegenwoordig vloerverwarming. Echter gebruiken een hoop Nederlanders een verouderde vloerverwarmingspomp. Deze verbruiken vaak veel onnodige energie omdat deze op het volle vermogen doordraaien, zelfs als de verwarming uitstaat. Het vervangen van deze verwarmingspomp kan op jaarbasis een hoop energie en dus ook kosten besparen. Ook voor huishoudens zonder vloerverwarming is het nuttig om de verwarmingspomp te checken. In de zomer is het vaak warmer, waardoor de vloerverwarming uit kan worden gezet.

3. De wasmachine & de vaatwasser

Bij het kopen van een nieuwe wasmachine is het van belang om te kijken naar het energieverbruik ervan. De prijs van een wasmachine kan erg misleidend zijn. Een dure wasmachine die erg energiezuinig is kan op termijn namelijk aanzienlijk veel voordeel opleveren. Daarnaast is er ook na de aanschaf een hoop winst te boeken op een wasmachine. Het wassen op een lagere temperatuur bespaard namelijk ook een hoop energie. Verder is het erg efficiënt als je de wasmachine pas laat draaien als hij vol zit met was. Hoe minder was er in zit, hoe vaker de wasmachine moet draaien. Dit zorgt er voor dat er meer energie verbruikt wordt. Daarnaast is er in de zomer geen droger meer nodig omdat het drogen nu ook buiten kan.

Voor de vaatwasser geldt hetzelfde. Bij het aanschaffen moet je ook kijken naar het energieverbruik om uiteindelijk goedkoper uit te zijn. Daarnaast draait de vaatwasser beter als hij helemaal vol zit én een lagere temperatuur is ook beter.

4. Koken

Ook bij het koken wordt veel energie verbruikt. Om energie te besparen moet je er op letten dat er niet onnodig water wordt verspilt. Hoe meer water er gekookt moet worden, hoe meer energie het kost. Verder zorgt koken met de deksel op de pan er voor dat er meer warmte in de pan blijft. Natuurlijk moet de deksel er tijdens het koken wel eens af, maar er kan wel degelijk energie bespaard worden door dit minder te doen. Als er elektrisch gekookt wordt is het verstandiger om water te koken in een waterkoker in plaats van in een pan. Bij koken op gas is dit juist andersom.

5. Isolatie

Het isoleren van de woning kan veel geld besparen. Een voorbeeld hiervan is door dubbel glas aan te leggen. Enkel glas is wel een stuk goedkoper, maar dubbel glas bespaard aanzienlijk veel energie. Ook het dak dient goed geïsoleerd te worden. Omdat warme lucht opstijgt gaat alle warmte uit het huis als het dak niet goed is geïsoleerd. Tot slot zijn spouwmuren ook een belangrijk aandachtspunt voor isolatie. Dit zijn muren waar nog een stuk lucht tussen zit. Het probleem hierbij is dat kou er makkelijk doorheen gaat. Het is daarom aan te raden om deze muren te vervangen.

Share.

About Author

Leave A Reply