vrijdag, oktober 30

Een lichtkoepel plaatsen; waar moet je op letten

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Donkere kamer, serre, aanbouw of bedrijfsruimte? Meer behoefte aan daglicht? Dan is het plaatsen van een lichtkoepel misschien wel iets voor jou! Met een lichtkoepel zorg je niet alleen voor meer lichtinval, je kunt ook energie besparen. Het daglicht verlicht de kamer overdag, dus er hoeven minder lampen te branden.

Acrylaat lichtkoepels versus polycarbonaat lichtkoepels

Er zijn verschillende soorten lichtkoepels te koop. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor verschillende materialen, zoals polycarbonaat en acrylaat. Beide materialen zijn erg geschikt, maar er zitten wel verschillen tussen. Het eerste verschil zit hem in de sterkte van het materiaal. Acrylaat is een sterk materiaal dat 25 keer slagvaster is dan glas van dezelfde dikte.  Polycarbonaat is nog sterker dan Acrylaat. Het is 250 keer slagvaster dan glas en werkt bovendien preventief bij vandalisme en inbraak. Het tweede verschil is de prijs. Polycarbonaat heeft een andere brandklasse dan Acrylaat en is nog sterker dan Acrylaat en heeft daardoor ook een hogere prijs.

polycarbonaat lichtkoepels

Isolatiewaarde

Wanneer je besluit een lichtkoepel aan te schaffen, moet er niet alleen een keuze gemaakt worden over het materiaal. Ook de isolatiewaarde speelt een belangrijke rol in de keuze. Lichtkoepels zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeren zoals enkelwandig, dubbelwandig, driewandig, vierwandig en extra isolerend (ISO lichtkoepel). Hoe meer wanden, hoe beter de isolatie.

Een enkelwandige lichtkoepel kan geplaatst worden in onverwarmde ruimtes, zoals een overkapping. Hier is de isolatiewaarde minder belangrijk. Een dubbelwandige lichtkoepel kan geplaatst worden in een gesloten ruimte, zoals een schuur of een garage. Een driewandige lichtkoepel, of vierwandige of zelfs zes wandige lichtkoepel kan geplaatst worden in een verwarmde leefruimte, zoals de woonkamer.

Vorm

Lichtkoepels zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. Zo kun je kiezen uit vierkant, rond of rechthoekig.
Bij vierkante of rechthoekige lichtkoepels is er de keuze uit bolvormige en piramidevormige beglazing. Piramidevormige beglazing heeft een chique uitstraling en zorgt ervoor dat het licht op een bijzondere manier verspreid wordt. Een ronde koepel wordt alleen geleverd met een bolvormige beglazing en is ideaal voor kleine ruimtes.

Opaal of helder?

Ook moet de kleur van de beglazing bepaald worden. Doorgaans kun je de keuze maken uit twee verschillende kleuren: Opaal en helder. Opale beglazing heeft als voordeel dat het warmte werend is. Heldere beglazing heeft als voordeel dat er meer licht doorheen komt.

Komt je er na het lezen van deze blog niet uit?

Overweldigd alle keuzes die je moet maken bij het kiezen van een lichtkoepel? Daglichtadviseurs van Goedlicht.nl helpen je graag met het maken van de juiste keuze!  Bekijk hier alvast het ruime assortiment!

Share.

About Author

Leave A Reply