zaterdag, november 28

Bij welk weer kun je beitsen en wanneer niet?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Je hebt hout in de tuin, dan wil je deze natuurlijk mooi houden. Een schutting, overkapping, tuinhuis of bijvoorbeeld schuur heeft bescherming nodig en die kun je dan maar beter geven. Met een goede beits of olie is dit gemakkelijk te doen. Dus, denken sommige mensen: “dan regel ik dat even in februari”. Geen goed idee. Ten minste, meestal niet. Je moet namelijk wel rekening houden met het weer en de maand februari is op dat gebied niet al te gunstig.

Temperatuur

Om te beginnen is de temperatuur namelijk erg belangrijk. Welke temperatuur je nodig hebt, hangt enorm af van de beits, olie of lak die je gebruikt. Het ene artikel of merk heeft nou eenmaal een andere droging dan het andere. Dit komt omdat de elk product andere inhoudsstoffen heeft en vooral verschillende verdunningsmiddelen. De ene tuinbeits is de andere niet. Meestal wordt de minimale temperatuur aangegeven op het blik. Ook is voor veel producten op het internet makkelijk een productomschrijving te vinden waar dit in staat. Check dit wel altijd! Weet je het nou niet? Houdt dan een temperatuur van minstens 13 graden aan. Dan zit je altijd goed.

Te warm is echter ook niet goed. Door in hartje zomer te gaan schilderen, kan het resultaat ook lelijk worden. Dit komt omdat het dan veel te snel droogt. Zeker met de zon die vol op de beits schijnt kan dit gebeuren. Bij een te snelle droging smeert het niet lekker en wordt het resultaat korrelig en lelijk. De ideale temperatuur ligt waarschijnlijk tussen de 13 en 26 graden.

tuinbeits

Droog

Wat natuurlijk logisch is, is dat het ook droog dient te zijn. Niet alleen tijdens het aanbrengen van de beits, olie of lak maar eigenlijk ook 24 uur er na. Ook dit verschilt echter per product. De ene beits of olie droogt gewoon veel sneller. Over het algemeen geldt ook dat olie sneller droogt dan beits. Bij hardhout olie bijvoorbeeld gaat de droging relatief snel. Dit komt omdat het meer in het hout trekt en er minder op blijft liggen zoals sommige beitsen dat doen. Ook wanneer het niet regent kan het echter te nat zijn. De luchtvochtigheid mag namelijk niet te hoog zijn. Bij een luchtvochtigheid boven de 80% gaat beitsen of oliën ook niet goed werken. Ook dan gaat de droging namelijk niet snel genoeg. Het gevolg is een druiperig resultaat. In sommige gevallen hecht de beits dan zelfs helemaal niet waardoor het er naar verloop van tijd af glijdt. Niet de bedoeling dus!

hardhout olie

hardhout olie

De ideale dag

De beste dag is dus een temperatuur tussen de 13 en 26 graden, geen regen in het vooruitzicht en een droge lucht. Dit klinkt misschien zeldzaam in ons regenachtige landje, maar er zijn meer dan genoeg momenten om aan de slag te gaan. De beste maanden zijn waarschijnlijk Mei en Augustus doorgaans voor het beitsen. Echter zijn er tussen April en Oktober genoeg dagen waarop het mogelijk is.

 

 

Share.

About Author

Leave A Reply