donderdag, november 30

Hoe kies ik de beste led verlichting voor in huis?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Het aanbod van led verlichting lijkt met de dag te groeien. Dat is ook niet zo gek als je naar de enorme vraag voor deze verlichting kijkt. Steeds meer mensen stappen over op led. Dat is een goed teken en tevens iets waar de overheid al tijden om smeekt. Ten opzichte van conventionele lichtsoorten is led namelijk tamelijk energiezuinig en daarmee goed voor het milieu. Iets wat de afgelopen jaren steeds belangrijker is geworden. Toch is er ook een groot probleem. Want door het groeiende aanbod van led verlichting zien veel mensen door de bomen het bos niet meer. Kies je nu voor een mr16 led spot of gaat je voorkeur toch uit naar een andere vorm van led? En waarom dan?

Zit jij ook met vragen? In dit artikel geven je wat meer inzicht en leggen we uit hoe je de beste led verlichting in huis uit kunt kiezen.

Let niet op het vermogen

Veel mensen zijn gewend om bij de aanschaf van een nieuwe lamp altijd het vermogen te checken. Dit zegt immers iets over de lichtsterkte. Dat klopt, maar dat was met name het geval bij conventioneel verlichting. Wanneer je alle soorten lampen bij elkaar houdt, dan zal je al snel merken dat de gemiddelde ledlamp een zeer laag vermogen heeft. Dit betekent niet dat de lichtsterkte ook veel minder is dan bij een conventionele lamp. In tegendeel zelfs. Maar doordat ledlampen elektriciteit zeer efficiënt kunnen omzetten in licht, is er slechts weinig vermogen nodig om hetzelfde resultaat te behalen.

Daarom is het belangrijk om bij de aanschaf van een ledlamp niet op het vermogen te letten, maar altijd enkel rekening te houden met de hoeveelheid Lumen. Dit geeft aan hoe sterk het licht is, zodat je precies weet wat je van de lamp kunt verwachten. Dit is de belangrijkste graadmeter bij de aanschaf van een nieuwe ledlamp.

Dimmen of niet dimmen?

Dimmen of niet dimmen? Dat is een belangrijke vraag. Deze zal je ook moeten beantwoorden vóórdat je nieuwe ledlampen koopt. Niet alle ledlampen zijn namelijk dimbaar. De meeste ledlampen zijn gelukkig wel verkrijgbaar in een dimbare uitvoering, maar dit betekent wel dat je hier speciaal naar op zoek moet gaan. Verwacht niet dat je een niet-dimbare ledlamp alsnog op een dimmer kunt aansluiten, want dit levert bijna altijd een flikkerend licht op en een lamp die razendsnel stukgaat.

Hou tevens in je achterhoofd dat je niet zomaar iedere dimmer op de ledlamp kunt aanschaffen. Je zal altijd een bijpassende LED dimmer moeten aanschaffen. Een ledlamp past niet zomaar op een dimmer voor halogeen- of gloeilampen. Zelfs als dit wel lukt, dan zal hij waarschijnlijk niets doen of juist kapot worden gemaakt. Dat is uiteraard zonde van het geld. Meestal lees je gelukkig in de specificaties wel welke dimmer je nodig hebt. Kan je dit niet vinden in een fysieke winkel? Vraag dan om hulp van een winkelmedewerker. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Share.

About Author

Leave A Reply